Sernik z piankami marshmallow – bez pieczenia

Jakiś czas temu stałam się posiadaczką dość dużej ilości mini pianek marshmallow. Uwielbiamy je z kawą, czy kakao. Wykorzystałam je także do przygotowania wspólnie z Synkiem babeczek-owieczek, a teraz wykorzystałam je do przygotowania błyskawicznego serniczka.

Serniczek przygotowany jest w malutkiej tortownicy, a i tak wychodzi dosyć niski. W smaku jest inny od takiego tradycyjnego. Ja wykorzystałam kilkukrotnie przeciśnięty przez praskę ser tzw klinek i moim zdaniem jego smak był mocno wyczuwalny. Konsystencja serniczka jest dosyć miękka, aczkolwiek dobrze się go kroi. Najlepiej przechowywać go chłodnym miejscu lub w lodówce.

Spód:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 250 g twarogu (u mnie klinek, przeciśnięty przez praskę kilkukrotnie. Może być też twaróg sernikowy z wiaderka)
  • 160 g pianek marshmallow
  • 250 ml śmietanki 30%

Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Herbatniki mielimy na drobno. Łączymy z przestudzonym masłem. Dokładnie mieszamy. Powstałą masą ciasteczkową wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18cm. Dokładnie ugniatamy masę łyżką.


Pianki podgrzewamy w mikrofalówce przez około 40 sekund (do momentu aż minimalnie „napuchną”).

W naczyniu umieszczamy twaróg (klinek należy kilkukrotnie przepuścić przez praskę). Dodajemy pianki i mieszamy, aż do połączenia. Do masy wlewamy śmietankę i miksujemy krótko (3-4 minuty).

Powstałą (dosyć płynną) masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *