Roladki z tortilli z pastą jajeczną i awokado

Ostatnio tyle osób zachwalało pastę jajeczną z awokado, że musiałam spróbować i ja.

Muszę przyznać, że zasłużenie zbiera ona tyle pochwał. Jest pyszna.

Taką pastą posmarowałam tortille i zwinęłam w roladki, bardzo nam smakowały.

Koniecznie do podania od razu po przygotowaniu.

  • 2-3 tortille
  • 5-6 jajek
  • 2 awokado Hass
  • sok z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • około 50 g startego sera cheddar
  • sól, pieprz
  • kiełki

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę.

Awokado kroimy na pół, usuwamy skórę oraz pestkę. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Jajka łączymy z awokado. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na drobnych oczkach ser oraz majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.


Tortille podgrzewamy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Nakładamy farsz jajeczny. Zwijamy w roladę. Ostrym nożem (najlepiej takim z tzw piłką) kroimy tortillę na plasterki.

Podajemy posypane kiełkami. Zjadamy od razu po przygotowaniu.

Inspiracja

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *