Pyzy z mięsem

Żadne sklepowe kluski nie dorównają smakiem i jakością tym domowym.

Wiele razy, będąc w sklepie spożywczym, widziałam pyzy z mięsem. Jest to fajna opcja, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko i niedrogo. Ale jest to opcja awaryjna.

Jeśli zamarzą Wam się pyzy z mięsem, zróbcie je sobie sami w domu, np wykorzystując gotowane mięso z rosołu.

Jak z każdymi kluskami, jest z nimi troszkę pracy, ale na prawdę warto zrobić je samemu.

  • koło 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 – 1 i 1/2 szkl. mąki
  • sól

Farsz:

  • około 400 g ugotowanego mięsa (np z rosołu)
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło do polania klusek

Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

Cebulę drobno siekamy. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. Łączymy z mięsną masą. Dodajemy masło oraz przyprawy, dokładnie wyrabiamy.


Ziemniaki obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę.

Pozostałe ziemniaki trzemy na drobnych oczkach. Przekładamy na sito i umieszczamy nad garnkiem lub miską. Odciskamy nadmiar płynów.

Surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi. Wodę, jaka spłynęła z surowych ziemniaków delikatnie odlewamy, a pozostałą na dnie naczynia skrobię dodajemy do miski z ziemniakami. Dodajemy również jajko, mąkę (ilość dostosowujemy do odmiany ziemniaków – ja wykorzystałam mniej więcej 1 i 1/3 szkl.) i solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Masę ziemniaczaną rolujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy (tworzymy wałek). Kroimy na równe kawałki.

Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczamy w dłoni, na środku kładziemy mięsny farsz. Formujemy okrągłe kluski.

Gotujemy je partiami w osolonym wrzątku. Przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masełkiem.

Uwagi: Wyszło mi około 30 klusek. Są baardzo syte.

Mąkę najlepiej dodawać stopniowo – wiele będzie zależało od odmiany ziemniaków, jak i samej mąki. Ciasto powinno być zwarte, nie za twarde. Może lekko lepić się do rąk. Przy formowaniu klusek ręce warto lekko otoczyć mąką.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *