Pieczone ziemniaki z serkiem czosnkowym i boczkiem

To miało być takie proste jedzenie… zajadane w zaciszu domowym… bez sesji zdjęciowej, bez publikacji na blogu. Ziemniaczki wyszły jednak tak dobre, że postanowiłam wykonać je raz jeszcze, by zrobić im ładne zdjęcie i podzielić się przepisem z Wami.

Od tamtego czasu ziemniaczki pojawiają się u nas w domu regularnie. Trochę czasu zajęło mi zrobienie im takiego zdjęcia, z którego byłabym naprawdę zadowolona. Przyznam się Wam, że to chyba ich 4 sesja 😉 W sumie to fajnie wyszło, bo wciąż był pretekst by je przygotowywać 🙂

Spróbujcie, jestem pewna, że i Wam one zasmakują.

Ziemniaczki powinny być mięciutkie, z lekko przypieczoną skórką. Do tego czosnkowy sosik przygotowany z serka kanapkowego oraz kwaśnej śmietany i wysmażony na chrupko boczek. Py-cho-ta! Mówię Wam!

  • ok. 8-10 ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • 100-200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach)
  • 125 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały ząbek czosnku
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki wraz ze skórką dokładnie myjemy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie ostrym nożem nacinamy ziemniaki co około 0,5 – 1 cm (jakbyśmy chcieli pokroić je na plasterki, ale nie dociskamy do końca, by nie przeciąć ziemniaka). Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki. Skrapiamy olejem i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy do przyrumienienia się skórki (około 35-45 minut lub odpowiednio dłużej). W trakcie pieczenia ziemniaki jeszcze dwukrotnie smarujemy olejem nanosząc go za pomocą pędzelka.


Szczypiorek drobno siekamy. Połowę przekładamy do miseczki. Dodajemy serek kanapkowy oraz śmietanę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do lodówki, do schłodzenia.

Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zrumienienia.

Upieczone ziemniaki polewamy zimnym sosem, posypujemy boczkiem oraz resztą posiekanego szczypiorku.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *