Quiche z szynką i pieczarkami

Macie ochotę na kolację na ciepło, ale obawiacie się, że spędzicie w kuchni długie godziny?

Mam dla Was prosty i smaczny pomysł, do tego dość szybki do wykonania, gdyż wykorzystujemy gotowy spód do pizzy.

Myślę, że całość do zrobienia w mniej niż 1 godzinę – w zależności od sprawności operowania nożem;)

Ja zrobiłam na kolację dla 4 osób.

Smakuje i na ciepło i na zimno. W zasadzie im dłużej stoi, tym jest smaczniej. Z czasem nabiera też lepszej, nieco bardziej zwartej konsystencji.

Ja z pewnością będę powtarzać:)

  • 1 op. świeżego ciasta drożdżowego, do pizzy (ja wykorzystałam to z Lidla)
  • 200 g szynki wieprzowej (najlepiej już pokrojonej w cienkie plasterki)
  • 250-300 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera (u mnie sokół)

Dodatkowo:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka kremówki
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Cebulę kroimy w piórka. Szynkę kroimy w kostkę. Cztery/pięć pieczarek kroimy na cienkie plasterki, odkładamy je. Pozostałe pieczarki kroimy na grubsze półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po około 1-2 minutach smażenia, do cebuli dodajemy szynkę. Smażymy przez kilka minut, do lekkiego zrumienienia.

W międzyczasie, w osobnym naczyniu, podsmażamy na maśle pieczarki (tylko półplasterki) .

Okrągłą formę do tarty smarujemy niewielką ilością masła lub oliwy. Spód do pizzy rozwijamy, kładziemy na formie papierem do góry. Lekko dociskamy, papier zdejmujemy, a nadmiar ciasta odkrawamy.

Na ciasto wykładamy podsmażoną z cebulą szynkę, następnie podsmażone pieczarki oraz starty ser żółty. Całość zalewamy jajkami rozmąconymi ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i solą. Na wierzchu rozkładamy surowe plasterki pieczarek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni na około 25 minut (do zarumienienia brzegów ciasta). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy quiche do przestudzenia, na co najmniej 15 minut, dopiero wówczas kroimy na porcje.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *