Mizeria inaczej

Pomysł na surówkę obiadową z ogórków. Nie jest to taka typowa mizeria jaką znam od dziecka, ale równie smaczna. Polecam i Wam.

  • 3 ogórki zielone
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka kieleckiego, 1 łyżka hellmans babuni)
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • zioła prowansalskie
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz

Ogórki obieramy. Kroimy je na pół i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Następnie ogórki kroimy raz jeszcze na pół, a następnie na mniejsze kawałki.

Koperek drobno siekamy.

W garnuszku łączymy śmietanę z majonezem i musztardą. Dodajemy starte na drobnych oczkach tarki ogórki konserwowe oraz posiekany koperek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz sporą szczyptą pieprzu. Dodajemy do smaku soku z cytryny.

Ogórki łączymy z przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *