Sałatka z tortellini i kurczakiem

Sałatka z tortellini i kurczakiem poleca się… na obiad, kolację, drugie śniadanie czy jako sałatka na imprezowy stół.

Tortellini możecie kupić świeże lub suche, o dowolnym, ulubionym smaku.

  • 2 op. tortellini (u mnie 2 różne, i z mięsem i ze szpinakiem)
  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 zielony ogórek tzw wąż
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • zielona część cebulki dymki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawa do gyrosa
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Tortellini gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa oraz szczyptą soli i pieprzu. Polewamy 1 łyżką oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości (1-2 łyżki) oleju.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Ogórka kroimy wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę kroimy raz jeszcze na pół, a następnie na mniejsze kawałki (w kostkę).

Zieloną część dymki drobno siekamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Dodajemy do sałatki, mieszamy.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *