Murzynek piernikowy

To ciasto ma wielką szansę, aby stać się jednym z Waszych ulubionych wypieków. U nas niewątpliwie zrobiło furorę!

Ciasto kakaowe/murzynkowe/piernikowe. Jakkolwiek by go nie nazwać, smakuje wyśmienicie. Jest lekko zbite i mocno wilgotne. Nie za słodkie (choć przyznaję, że zmniejszyłam ilość cukru podaną w oryginale).

Wyszło tak dobre, że z przyjemnością ponownie je przygotuję.

Murzynek piernikowy to wypiek idealny szczególnie dla tych, którym zależy, by ciasto było pyszne, szybkie i bez masy. I to właśnie takie jest. Jedyny warunek – składniki muszą być w pokojowej temperaturze (a więc masło, mleko, śmietanę i jajka wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej)

  • 250 g masła
  • 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ten o standardowych wymiarach)
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika

Polewa:

  • 90 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy mleko ze śmietaną naprzemiennie z mąką przesianą z kakao, sodą i przyprawą do piernika. Na samym końcu dodajemy dżem. Mieszamy.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21-32cm lub troszkę większą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka).


Masło wraz z cukrem i wodą umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników. Powstałą polewą dekorujemy wierzch przestudzonego ciasta.

Inspiracja z Instagramowego profilu marlenagotuje.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *