Wafle tortowe przełożone pyszną masą śmietanową z dodatkiem masła orzechowego i posiekanych orzeszków ziemnych. Pyszne.
Orzeszki przyjemnie chrupią, choć sam wafel niestety dosyć szybko nasiąka wilgocią od śmietany. Tego musicie być świadomi
Jest to propozycja idealna, do przygotowania na szybko np dla niezapowiedzianych gości czy wtedy, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Nie ma przy nich dużo pracy, a coś słodkiego zawsze dobrze postawić na stole. Wystarczy godzinka-dwie schładzania i można się nimi zajadać.
Fani masła orzechowego i orzeszków nie będą mogli się im oprzeć
- 2 suche wafle tortowe, kwadratowe, małe
- 500 ml śmietanki 36% MU!
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 50 g orzeszków ziemnych
Orzeszki ziemne drobno siekamy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder (do smaku) oraz masło orzechowe i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia.
Masą smarujemy jeden z wafli, przykrywamy drugim waflem. Odstawiamy, obciążone deseczką, do schłodzenia.