Sałatka z wędzonym twarogiem

Zawsze piszę, że sałatki z majonezem (takie wiecie, imprezowe) są moimi ulubionymi, ale takie sałatki, jak dzisiejsza, również bardzo lubię. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo.

Sałatka super sprawdzi się jako posiłek w pracy lub np lekka kolacja. Twaróg wędzony nadaje całości fajnego smaczku, dlatego radzę z niego nie rezygnować.

3 porcje – 1 porcja około 212 kcal

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 50 g świeżego szpinaku lub roszponki
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ugotowany mały burak – opcjonalnie
  • około 70g wędzonego twarogu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sałatę i roszponkę/szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku/talerzach.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki (najlepsza będzie maszynka do julienne). Warzywa rozkładamy na sałacie.

Wierzch posypujemy pokruszonym w dłoniach twarogiem.

Buraka również kroimy na paseczki lub trzemy na dużych oczkach tarki. Wykładamy na wierzchu sałatki (już nie mieszamy, bo burak mocno barwi pozostałe składniki 😉 ).

Do słoiczka wlewamy olej, musztardę, sok z cytryny oraz odrobinę wrzątku. Zakręcamy i potrząsamy mocno, do połączenia się składników. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Czytaj dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *