Jak zrobić chleb bezglutenowy

Jeśli unikasz pszenicy i glutenu, być może zastanawiasz się Jak Zrobić Bezglutenowy Chleb. Odpowiedź na to pytanie jest dość prosta. Wykonaj te proste kroki, aby przygotować dla siebie pyszny chleb. Po pierwsze, musisz przygotować mąkę. Mąka musi być zimna lub mieć temperaturę pokojową. Możesz ją przechowywać w lodówce lub zamrażarce, jeśli wolisz jeść ją na zimno. W przeciwnym razie powinieneś użyć termometru kuchennego lub wagi spożywczej, aby upewnić się, że mąka, której używasz, jest wolna od glutenu.

Po przygotowaniu wszystkich składników, nadszedł czas na przygotowanie ciasta. Potrzebujesz 10 składników, wśród których znajdą się: uniwersalna mąka bezglutenowa, guma ksantanowa, proszek do pieczenia, drożdże instant oraz cukier. Do składników mokrych zaliczamy olej roślinny, ocet jabłkowy, mleko nie będące nabiałem, jajka i maślankę. Postępuj ściśle według karty przepisu, ponieważ istnieją konkretne pomiary dla składników. Podczas robienia chleba bezglutenowego, nigdy nie należy opuszczać żadnego składnika.

Używanie oliwy z oliwek do gotowania chleba doda wspaniałego smaku i wilgoci. Ten składnik sprawi, że chleb będzie delikatny i miękki, jednocześnie przedłużając jego trwałość. Doskonałym składnikiem jest również pektyna, która powszechnie pochodzi z jabłek i owoców cytrusowych. Ten składnik jest znany z przepisów na dżemy. Pektyna pomaga w zatrzymaniu wilgoci w chlebie. Zakup pektyny w sklepie ze zdrową żywnością lub sklepie spożywczym jest dobrą opcją.

Oprócz pieczenia chleba bezglutenowego w temperaturze około 210 stopni Fahrenheita, ważne jest również, aby pozwolić ciastu usiąść na 15 minut przed użyciem. Alternatywnie, można użyć termometru do natychmiastowego odczytu, który zachowuje ciepło podczas odczytu temperatury chleba. Na koniec, należy pamiętać, że chleb bezglutenowy nie ma okresu przydatności do spożycia, jak zwykły chleb. Oznacza to, że nie należy go długo przechowywać w lodówce. Nie należy go również szczelnie zawijać, ponieważ bardzo szybko straci swój optymalny smak i konsystencję.

Poza mąką należy kupić mąkę, która jest bezglutenowa. Jeśli nie możesz znaleźć mąki ze specjalistycznego sklepu, możesz ją zastąpić marką, która nie zawiera glutenu. Jednak mąka migdałowa i mąka kokosowa nie będą działać. Upewnij się, że dokładnie odmierzasz swoją mąkę, używając łyżki i noża. Jeśli to zrobisz, będziesz mieć więcej mąki niż potrzebujesz. Powinieneś używać zagnieżdżonej miarki i unikać używania miarki do płynów.

Gdy już wymieszasz ze sobą suche składniki, możesz dodać jajka. Dobrze je ubij, aby mąka bezglutenowa była gładka i miękka. Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem patelni typu loaf. Jeśli patelnia nie jest bezglutenowa, użyj bezglutenowego bochenka, dzięki któremu uzyskasz wyższy bochenek o lepszym kształcie. Gdy ciasto wyrośnie do odpowiedniej konsystencji, możesz nadać mu kształt, dociskając je mokrymi palcami, aby uformować bochenek.

Możesz również zrobić chleb bezglutenowy, korzystając z wypiekacza do chleba. Domowy chleb jest tańszy niż zakup w sklepie, a tekstura i smak są podobne do tych z tradycyjnego chleba. Piekąc chleb bezglutenowy, musisz jednak pamiętać o pewnych wskazówkach. Przede wszystkim wybierz mąkę bezglutenową, która posiada certyfikat organizacji zewnętrznej. Następnie wybierz najlepszy przepis na mąkę bezglutenową i zacznij piec!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top