Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kotlety z piersi kurczaka, możesz wykonać te proste kroki. Po pierwsze, musisz przygotować piersi z kurczaka. Przekrój je wzdłuż i umieść każdą pierś pomiędzy dwoma kawałkami folii. Dopraw obie strony kurczaka solą i pieprzem. Następnie przygotuj mąkę, jajka i mieszankę panko. Umieść kotlety w każdej z nich, a następnie odwróć je na drugą stronę. Powtarzaj, aż wszystkie piersi z kurczaka zostaną pokryte mieszanką z bułki tartej.

Aby obtoczyć każdy kotlet w bułce tartej, połącz ćwierć szklanki mąki, połowę jajka i 1 łyżkę stołową okruchów panko. Umieść kotlety z kurczaka na drucianym stojaku spryskanym sprayem zapobiegającym przywieraniu. Zanurz każdy kotlet w mieszance, pokrywając obie strony i spód. Posyp więcej bułki tartej, a następnie przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Następnie piecz kotlety przez 20 minut lub do momentu, gdy będą złotobrązowe i chrupiące.

Przed pieczeniem kurczaka, możesz chcieć przeciąć piersi na pół. Następnie, owiń każdą połówkę piersi folią i lekko rozbij je do pożądanej grubości. Aby były jeszcze bardziej aromatyczne, marynuj je we włoskiej przyprawie przez 30 minut lub do kilku godzin. Te kotlety z kurczaka mogą być przechowywane do 3 miesięcy. Można je również zamrozić na później, ale trzeba będzie je wtedy trochę dłużej gotować. Odgrzewając je, sprawdź ich temperaturę wewnętrzną, aby upewnić się, że wynosi 165°F.

Pierś z kurczaka jest zwykle gruba i cienka. Najlepiej pokroić ją na kotlety, dzięki czemu proces gotowania będzie bardziej równomierny. Pierś z kurczaka jest również znacznie łatwiejsza do przygotowania, jeśli gotujesz ją w małych partiach, ponieważ możesz po prostu pokroić je w paski. Do przygotowania kotletów z piersi kurczaka możesz użyć wałka, tłuczka do mięsa lub nawet dłoni. Jeśli nie masz wałka, możesz po prostu użyć wałka lub uderzyć go młotkiem.

Aby stworzyć cienkie piersi z kurczaka, możesz użyć połówki piersi z kurczaka bez kości lub bez skóry. Po pokrojeniu go, użyj ostrego noża, aby wbić go płasko i równomiernie. Nie pozwól, aby kurczak poruszał się podczas ubijania, ponieważ w przeciwnym razie skończysz z dziurami w mięsie. Kiedy już zbijesz pierś z kurczaka do równej grubości, możesz upiec ją w piekarniku, aby uzyskać chrupiącą, aromatyczną przekąskę.

Aby usmażyć kotlety, upewnij się, że używasz patelni, która ma wysokie ustawienia ciepła. Oliwa z oliwek extra virgin jest zbyt gorąca i może się przypalić lub zadymić. W zależności od tego, ile kurczaka smażysz, być może będziesz musiał usmażyć dwa na raz. Jeśli kotlety są już częściowo ugotowane, przechowywanie ich na blasze w lodówce jest w porządku. Tylko upewnij się, że wyjmiesz je z lodówki 20 minut przed gotowaniem.

Po przygotowaniu składników, będziesz potrzebował noża i oliwy z oliwek extra virgin. Oliwa z oliwek jest najlepszym olejem roślinnym do smażenia kurczaka. Możesz również użyć oliwy z oliwek extra virgin do wykończenia. Oprócz użycia dobrej jakości oliwy z oliwek, będziesz musiał również wymieszać trochę bułki tartej z czosnkiem. Po tym, jak pokroisz swojego kurczaka, nadszedł czas, aby go ugotować. Nie minie wiele czasu, zanim będziesz mógł zjeść swoje pyszne kotlety z piersi kurczaka.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top