Prezentowany tekst jest efektem naszych działań w partnerstwie z trikiporadniki.pl
Zanim zaczniesz, musisz upewnić się, że składniki, których używasz do przygotowania pizzy, mają temperaturę pokojową. Drożdże, mąka i cukier również powinny mieć temperaturę pokojową. Woda, której używasz do przygotowania pizzy, powinna mieć temperaturę letnią lub pomiędzy 40 a 43 stopnie Celsjusza (105 do 110 stopni Fahrenheita). Woda nie powinna być jednak zbyt gorąca, w przeciwnym razie drożdże nie urosną, a pizza będzie niedogotowana.
Kiedy układasz składniki, pamiętaj, że kolejność, w jakiej układasz składniki, ma znaczenie. Układanie składników w określonej kolejności spowoduje doskonałe wyniki pizzy, podczas gdy układanie składników w innej kolejności spowoduje nieapetyczny wynik. Zawsze upewnij się, że pomidory są ułożone na wierzchu innych składników, ponieważ ich wysoka wilgotność uniemożliwi im karmelizację. Zamiast tego, będą one odwodnić i skoncentrować smak.
Ostatnio, należy zakupić kamień do pizzy lub skórkę. Jeśli nie masz jednego, Amazon ma mnóstwo opcji do wyboru. Kamień do pizzy jest dużą, ceramiczną płytą, która utrzymuje wilgoć i naśladuje cechy gotowania w piecu ceglanym. Upewnij się, że wstępnie podgrzejesz kamień przed użyciem. Łopatka do pizzy powinna być posypana mączką kukurydzianą przed jej użyciem. Łopatka do pizzy powinna być zakurzona z mączką kukurydzianą również przed użyciem tego.
Podziel ciasto na dwie części, albo tyle, ile chcesz. Kiedy ciasto podwoi swój rozmiar, powinno mieć w sobie wiele kieszeni powietrznych. Dłuższy okres garowania powoduje większe wyrośnięcie ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, posyp je większą ilością mąki. Aby ułatwić sobie pracę z ciastem, możesz je rozwałkować za pomocą wałka. Aby zrobić pizzę z grubą skórką, możesz ułożyć na niej cienkie plasterki grzybów, włoskie zioła lub mieszankę obu tych składników.
Po uformowaniu ciasta możesz posmarować je sosem i posypać serem. Gdy ciasto zostanie odpowiednio upieczone, możesz zsunąć blachę na kamień do pizzy. Po około piętnastu minutach, Twoja pizza będzie miała złoty kolor na wierzchu, a ser powinien bulgotać. Posyp dodatki bazylią tuż przed podaniem i ciesz się! Teraz już wiesz, jak zrobić pizzę w domu
Gdy jesteś gotowy do pieczenia pizzy, powinieneś rozgrzać piekarnik do 500 stopni Fahrenheita. Użyj kamienia do pieczenia, jeśli go masz. Jeśli nie masz kamienia, to zamiast niego możesz użyć odwróconej blachy do pieczenia. Następnie rozprowadź sos na podstawie za pomocą łyżki, dodaj plastry pomidorów i oliwę z oliwek. Kiedy już będziesz zadowolony z dodatków, umieść pizzę na blasze i piecz przez około osiem do dziesięciu minut. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak swojej pizzy, możesz ją również zgrillować, ale dzięki temu uzyskasz chrupiącą skórkę i pyszny posiłek.
Po rozgrzaniu piekarnika przygotuj kamień do pizzy. Jeśli używasz kamienia do pizzy, umieść go w dolnej trzeciej części piekarnika. Kamień musi mieć co najmniej czterysta stopni Fahrenheita. Alternatywnie, możesz użyć grubej blachy do pieczenia. Po przygotowaniu kamienia, należy przygotować ciasto do pieczenia. Następnie należy włączyć piekarnik na 500 stopni i umieścić w nim blachę i kamień do pizzy. Po tej czynności kamień do pizzy będzie gotowy.
Podobne tematy