Istnieje kilka metod wytwarzania whisky. Można ją rozlewać do wielu butelek lub z kilku beczek. Można nawet rozcieńczyć ją wodą lub karmelem. Metoda, którą wybierzesz, będzie zależała od jakości whisky, którą chcesz wyprodukować. Możesz zdecydować się na butelkowanie jej z określonego typu beczki lub dodać do niej wody. Tak czy inaczej, będzie ona smakować jak whisky! Pamiętaj tylko o tym, aby odpowiednio ją przechowywać!
Przy produkcji whisky należy zadbać o to, aby spirytus nie był nadmiernie namoczony. Smak whiskey może ucierpieć, jeśli użyte drewno jest zbyt duże. Nazywa się to „over-oaking”. Aby tego uniknąć, należy często próbować i przelewać do szklanej butelki. Jeśli nie zamierzasz pić jej od razu, powinieneś rozcieńczyć ją do około 40% lub 45% ABV.
Destylacja to starożytny proces mający korzenie w alchemii. Pierwsze destylarnie pojawiły się prawdopodobnie około 200-300 roku naszej ery, ale dzisiejsze destylarnie wahają się od małych, rzemieślniczych destylarni do rozległych krain czarów, które zawierają srebrne kolumny destylacyjne. Chociaż proces jest podobny we wszystkich przypadkach, przepisy i metody różnią się w zależności od lokalizacji. Zachęcamy do dalszych badań nad procesem, aby zapewnić, że produkt końcowy spełnia standardy jakości. Po osiągnięciu tego, można rozpocząć warzenie whisky.
Destylaty zaczynają się jako produkty rolne. Surowe składniki są zbierane i transportowane do destylarni. Niektóre ziarna są słodowane lub mielone, podczas gdy inne są zachęcane do kiełkowania. Niektóre składniki, takie jak jęczmień słodowy, mają w sobie cukier. Podczas procesu fermentacji drożdże przekształcają cukry zawarte w brzeczce w alkohol. Proces ten trwa zwykle od pięciu do siedmiu dni, ale niektóre gorzelnie pozostawiają brzeczkę na dłuższy czas, aby stworzyć inny smak.
W celu uzyskania najlepszego smaku, gorzelnicy muszą określić skład swoich whisky. Irlandzka whiskey i szkocka są często dwa lub trzy razy destylowane. Inne słynne whisky jak wódka są produkowane przez wiele wielokrotnych destylacji. Destylatorzy używają dwóch rodzajów destylatorów. Misy garnkowe są zwykle wykonane z miedzi i dają mocny smak. Z drugiej strony, destylatory kolumnowe wykonane są z nierdzewnej stali lub miedzi. Są one znane z produkcji lżejszego destylatu.
Destylacja domowa alkoholu jest legalna w Nowej Zelandii. Nowozelandzkie prawo postawiło ją na równi z winem i piwem. Chociaż inne kraje nadal zakazują destylacji spirytusu, nie odnotowano przypadków szkód wynikających z domowej destylacji. Zaburzenia używania alkoholu w Nowej Zelandii są również niższe niż w USA i Kanadzie. Pamiętaj tylko, aby przestrzegać przepisów prawnych obowiązujących w Twojej okolicy. Może się okazać, że lokalny rząd nie ma żadnych przepisów, które uniemożliwiają destylację alkoholu.
Po wydestylowaniu brązowego trunku jest on przenoszony do dębowych beczek w celu dojrzewania. Beczki dębowe mogą wcześniej trzymać inne płyny. W ten sposób, duch może wchłonąć smaki tych innych płynów. Proces ten może trwać kilka dni lub nawet miesięcy. Podczas gdy beczki używane do produkcji whisky różnią się w poszczególnych krajach, podstawowy proces jest taki sam dla wszystkich alkoholi. Składniki używane w obu metodach to jęczmień, woda i drożdże.
Podobne tematy