Jak zrobić wino z soku

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się jak zrobić wino z soku, to nie jesteś sam. W rzeczywistości wiele osób to robi. Jednak proces ten może być skomplikowany. W rzeczywistości wielu z nas nie jest nawet pewnych, jak zacząć ten proces! Czytaj dalej, aby poznać kilka pomocnych wskazówek. W końcu w produkcji wina nie chodzi tylko o wino. Wiele osób robi wino z mieszanki soków, które zawierają różne smaki owoców.

Pierwszym krokiem w robieniu wina z soku jest wybór czystego, wysterylizowanego pojemnika. Dzbanek do mleka galonowego lub plastikowe wiadro może zrobić sztuczkę. Upewnij się, że unikasz pojemników, które były używane do przechowywania toksycznych materiałów, takich jak mydło lub ocet, ponieważ ciecz skończy się pachnąc jak oni. Aby usunąć wszelkie zapachy żywności z pojemników, opłucz je wodą z sodą oczyszczoną. Następnie możesz dodać drożdże i rozpocząć fermentację.

Kluczem do zrobienia wina z soku jest użycie wysokiej jakości soku owocowego. Sok, który ma konserwanty lub jest zbyt kwaśny, nie zamieni się w wino. Płyn będzie musiał zostać rozcieńczony. Ogólnie rzecz biorąc, potrzeba od 200 do 275 gramów cukru na litr soku, aby wyprodukować wino o mocy od 10 do 14% ABV. Aby sprawdzić ilość cukru w soku, można użyć hydrometru.

Fermentacja rozpoczyna się od dodania drożdży winiarskich, które należy dodać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy drożdże zaczną fermentować, płyn powinien wytworzyć lekką pianę z dwutlenku węgla. Po rozpoczęciu fermentacji, kolejnym krokiem jest oczekiwanie na końcowy odczyt Specific Gravity. Podczas procesu fermentacji należy codziennie zdejmować korek i w razie potrzeby mieszać płyn. Aby uniknąć tworzenia się piany, możesz użyć pojemnika chłodzącego do złapania piany.

Przed rozpoczęciem procesu produkcji wina, powinieneś wyczyścić swoje narzędzia i zasoby. Upewnij się, że cały Twój sprzęt jest sterylny i wykonany z materiału przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Zapobiegnie to zanieczyszczeniu i sprawi, że wino będzie smakowało lepiej. Można również kupić zestawy do produkcji wina, które pozwalają na samodzielne wykonanie wina z soku. Zestawy te zazwyczaj posiadają instrukcje, które przeprowadzą Cię przez cały proces. Będziesz także musiał wiedzieć, jak używać hydrometru do drożdży winnych.

Po zakończeniu procesu fermentacji możesz użyć hydrometru, aby określić poziom alkoholu w swoim winie. Kiedy proces fermentacji zostanie zakończony, będziesz mógł odczytać odczyt na arkuszu hydrometru i określić zawartość alkoholu. Po tym, możesz zabutelkować wino. Pamiętaj tylko, aby utrzymać zawartość cukru poniżej 1%, w przeciwnym razie Twoje wino będzie zbyt słodkie lub zbyt suche. Możesz również dodać trochę brązowego cukru lub melasy do wina, aby poprawić smak i teksturę. Niektórzy ludzie dodają nawet glicerynę do swojego wina.

Pierwszym krokiem w procesie fermentacji jest przygotowanie soku owocowego. Możesz kupić koncentraty soków owocowych w USA i użyć ich do zrobienia wina. Upewnij się, że wybierasz soki, które nie zawierają konserwantów ani przeciwutleniaczy, ponieważ zabiją one drożdże. Większość z tych soków jest tłoczona, filtrowana i pasteryzowana. Marki premium są droższe, ale otrzymasz lepszy produkt za swoje pieniądze.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top